Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 17 september 2018

World Cleanup Day

Op zaterdag 15 september was het tijd voor de grootste wereldwijde opruimactie ooit: World Cleanup Day. Voor D66 Wijchen een mooie aanleiding om ook een steentje bij te dragen aan een schoner Wijchen.

Nog maar een ruime week geleden opperde D66 raadscommissielid Kim Vereijken dit plan. Als ferfent hardloopster is ze al af en toe aan het ploggen (De term combineert de woorden ‘joggen’ en het Zweedse ‘plocka’, wat zoveel betekent als verzamelen.) en raapt zo onderweg wel eens wat op wat ze in de berm ziet liggen. “Kunnen we dat niet doen op World Cleanup Day?” zo vroeg zij zich af in de fractievergadering. Niet iedereen is gek op joggen of hardlopen, maar verder werd er instemmend geknikt op haar voorstel. In het gezin van Kim werd de actie ook enthousiast begroet, haar dochter en zoon wilden ook meehelpen en hetzelfde idee had de oudste dochter van raadslid Esther Dauphin.

Zo gezegd, zo gedaan dus. Statenlid voor D66 Gelderland Stan Hellegers en Gelders gedeputeerde Michiel Scheffer waren direct enthousiast en wilde graag aansluiten. Helaas was de laatste door andere verplichtingen namens de provincie op het laatste moment verhinderd. Maar niet getreurd. De gemeente Wijchen had het al aangekondigd dat zij grijpstokken, emmers en handschoenen beschikbaar zouden stellen op World Cleanup Day en met dit gereedschap gingen de leden van D66 Wijchen samen met Stan de bermen bij Teersdijk en Rotonde Berendonck te lijf.

Het resultaat was ernaar; en of we daar blij mee zijn? “Het is wat dubbel… Natuurlijk is het mooi dat we in twee uurtjes veel vuilniszakken gevuld hebben met afval wat in de bermen ligt. Van de andere kant is het om je te schamen dat velen zonder erbij na te denken zomaar hun rotzooi in de berm gooien. Sommigen presteren het zelfs om hele vuilniszakken, een kapotte tuinstoel of een schilderij in de struiken te dumpen.” aldus Wijchens D66 Raadscommissielid Arjan Moerman. Ook het resultaat van een vermoedelijke diefstal lag in de struiken, een half vergane portemonnee met de pasjes een meter verderop.

Al met al een nuttig bestede zaterdagochtend, wat Wijchen een klein beetje schoner heeft gemaakt! En volgend jaar is er weer een World Cleanup Day. “Ik nodig iedereen uit om mee te doen dan,” aldus Kim Vereijken, “maar beter nog, gooi je afval gewoon netjes weg waar het thuishoort, niet in de natuur of openbare ruimtes.”

Dank aan Marijn Mulder voor de fotografie.