Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 28 april 2018

Coalitie schuift hete aardappel door

Donderdag 26 april 2018 presenteerde de Wijchense coalitie 2018-2022 hun akkoord. D66 fractievoorzitter Emmy Wittenberg gaf een kritische en tegelijkertijd op samenwerking gerichte reactie:

“Beste collegeleden, coalitieleden, dank u wel voor dit coalitieakkoord. In de voorbereiding op mijn reactie bekroop me de vraag “wat zal ik doen?”: zal ik een lief of een eerlijk antwoord geven? Ik zal beide doen, want we herkennen veel D66 thema’s in het coalitieakkoord zoals inwonersparticipatie bijvoorbeeld bij het buurtfonds en de inzet participatieladder. En ook zien we de kindregeling en bereikbaarheid van Wijchen. Daarnaast hebben ondernemers een veel prominentere plek gekregen in het akkoord dan in 2014.

Groen

Maar om geen half uur aan het woord te zijn wil ik mij hierna beperken tot duurzaamheid; De groene kleur van de lay-out is veelbelovend, maar bij de inhoud hou ik mijn hart vast. De komende vier jaar wordt de hete aardappel doorgeschoven. De coalitie maakt een agenda en plannen en leunt vervolgens achterover. Waar we normaal gesproken de mond vol hebben van SMART doelstellingen, staat in het coalitieakkoord geen enkele SMART doelstelling. Een coalitieakkoord op hoofdlijnen waar aan de ene kant wel fietspaden en busverbindingen met naam worden genoemd, maar de woorden windmolen en zonnepaneel ontbreken. De regie van de coalitie gaat niet verder dan het aanwijzen van een regieportefeuille. De coalitie wacht af ´ik citeer´ welke ontwikkelingen landelijk, regionaal en qua regelgeving en techniek op hem afkomt. Ik zal u vertellen: in dat geval is het straks niet de politiek van Wijchen dat besluit, maar landelijk dat besluit.

Doorpakken

De politiek is er niet alleen voor sexy maatregelen, de coalitie moet de rug recht houden en dat begint bij duurzaamheid. 2040 is haalbaar, maar daarvoor moeten we nu in actie komen! Acties reiken verder dan agenda´s, plannen, campagnes en financiering “alleen als anderen bijdragen”. Nu is het moment, u heeft de regie en wij denken graag met u mee. D66 Wijchen wil graag werken aan concrete resultaten. Voor de komende vier jaar, maar zeker ook voor de lange termijn. Samenwerken, dat is wat D66 Wijchen ook graag wil. Wij willen een hand reiken om met elkaar de aan de slag te gaan voor een nog beter en mooier Wijchen. Er is in het coalitieakkoord volop ruimte voor voorstellen, moties en amendementen. En die ruimte zullen we gebruiken. En wij hopen van uw kant op lef om het hoofd boven het maaiveld uit te steken, want dan vindt u D66 Wijchen uw zijde. Ik zou zeggen: prik in die hete aardappel, blaas een paar keer en samen eten we hem op!”

Het betoog van Emmy is terug te bekijken op YouTube.