Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 19 december 2017

Alleen ongeadresseerd drukwerk als je dat wilt

Als het aan D66 Wijchen ligt kunnen inwoners met een zogeheten ja-ja-sticker aangeven of ze ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen, zowel folders als huis-aan-huisbladen. Wie geen sticker heeft krijgt dan geen ongeadresseerd drukwerk meer.

“De gemeente Wijchen wil een duurzame gemeente zijn en heeft de ambitie om in 2040 energie neutraal te zijn, het beeld dat een huishouden in Nederland gemiddeld per jaar 34 kilo ongeadresseerd drukwerk ontvangt past daar natuurlijk niet bij.” aldus Emmy Wittenberg, raadcommissielid namens D66. “Het voorkomen van (papier)afval is duurzamer en daardoor wenselijker dan achteraf te moeten scheiden en recyclen. Voor digitale reclame is het al een lange tijd zo dat dit mag worden aangeboden als je dat expliciet hebt aangegeven en het is vreemd, dat dit niet geldt voor papieren reclame.”

Nu krijg je de folders dus in de bus, tenzij je anders aangeeft en dat is niet meer van deze tijd. Ook gemeenten als Amsterdam, Den Haag, Groningen en Utrecht hebben al aangegeven ofwel snel een ja/ja-sticker te willen gaan introduceren of hier onderzoek naar te gaan doen, zodat bewoners kunnen aangeven ongeadresseerd drukwerk te willen ontvangen.

D66 roept in de raadsvergadering van 21 december 2017 in Wijchen dan ook via een motie het college op om het idee voor een ja/ja sticker te omarmen en te onderzoeken hoe dit kan worden ingevoerd in Wijchen.