Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 7 oktober 2017

Geen supermarkt buiten winkelgebied centrum

Als het aan D66 ligt, komt er geen nieuwbouw voor een winkel op de plek van de oude Mariaschool of op de plek waar nu het gemeentekantoor staat.

Het college komt met een voorstel om de locatie voor het gemeentekantoor versneld te ontwikkelen en direct te kijken naar de vestiging van een supermarkt op deze plek. Als alternatief geeft het college aan dat ook op de plek van de oude Mariaschool een nieuwe supermarkt kan worden gebouwd.

Commissievergadering over supermarkt

Tijdens de commissievergadering bleek onder andere dat:

  • het winkelcentrum nu al te ruim is en zeker niet moet worden uitgebreid. Onderzoek heeft steeds uitgewezen, dat we teveel vierkante meters in het dorp hebben. We moeten Wijchen vitaal houden en leegstand voorkomen.
  • Een supermarkt kan het winkelgebied versterken, maar dan moet deze in het winkelgebied worden geplaatst en niet daarbuiten. Daarom viel de locatie van de oude bibliotheek volgens het college af. Waarom de locatie van de Mariaschool dan wel geschikt is, bleef onduidelijk
  • Het pand van de oude Jan Linders staat al 3 jaar leeg en kan volgens de eigenaar geschikt worden gemaakt voor een supermarkt. Het centrummanagement gaf aan dat ook zij de voorkeur geven aan een supermarkt op deze locatie.
  • De vertegenwoordigers van winkelcentrum Zuiderpoort erg teleurgesteld waren, dat er niet wordt gekeken naar versterking van het winkelcentrum op Zuid.

Esther Dauphin bepleitte namens D66 dat een supermarkt waarde moet toevoegen aan het centrum en dat er goed moet worden gekeken naar bestaande bouw om leegstand te voorkomen.