Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 1 oktober 2009

Uitstel bouw gemeentekantoor

D66 Wijchen pleit voor uitstel van het besluit een nieuw gemeentekantoor te bouwen. Dat geeft tijd en middelen om met een frisse blik opnieuw te bezien waar Wijchen behoefte aan heeft.

Het gemeentekantoor kan nog mee?

Het gemeentekantoor kan nog mee?

Hoe combineer je een publieksvriendelijke ´front office´ met voldoende en goede werkplekken voor de ambtenaren en een raadszaal? Moet dat allemaal op één plek? Moet dat op een plek met uitzicht op het Meer of zijn er alternatieven? Hoe zorg je dat er duurzaam, het liefst energieneutraal gebouwd wordt? Zijn vaste of flex-werkplekken gewenst? Hoe zit het met het parkeren en het vervoer van en naar het station?

Dat het college opeens het nieuwbouwproces stil heeft gelegd roept veel vragen op. Het lijkt wel alsof de crisis gebruikt wordt om zonder gezichtsverlies een verkeerde beslissing terug te draaien. Als er bezuinigd moet worden, moet ook gekeken worden naar grote projecten. Maar als dat het enige argument is, dan blijft er weinig over van de geloofwaardigheid van al die andere argumenten waarop het college jarenlang hamerde. Is nu opeens het kantoor niet meer te klein? Voldoen de werkplekken nu wel aan de arbo-normen? Vervalt het argument dat verbetering en uitbreiding duurder is dan nieuwbouw? Blijven de al jarenlang opgespaarde gelden beschikbaar? Was voor de nieuwbouw misschien toch niet de juiste plek en het juiste ontwerp gekozen? Als het college van B&W nú groot gelijk heeft door de nieuwbouw op te schorten, heeft het ons vele jaren voor de gek gehouden.

D66 wil graag constructief meedenken en beslissen over wat het beste is voor Wijchen. Maar dat moet dan wel een open en transparante discussie zijn, niet een waarin een voorgetimmerd standpunt er doorheen wordt gedrukt. Wat de uitkomst ook is, of er gerenoveerd of nieuwbouw moet komen, dan wordt het tenminste een besluit wat iedereen kan volgen en wat kan rekenen op een brede steun in Wijchen.